PIJANIST BERISLAV ARLAVI SNIMIO DJELA BRUNA BJELINSKOG

Mnogi se sigurno sjećaju sjajnog koncerta mladog hrvatskog pijaniste Berislava Arlavija koji je u lipnju prošle godine u organizaciji prijatelja s Porporele održao humanitarni klavirski recital u Kneževom dvoru. Sličan koncert održao je i tri godine prije, a sav prihod s njegovih nastupa išao je za djecu Grada. Stoga nam je bilo drago kada se taj prijatelj Dubrovnika javio s viješću da je upravo objavio CD s djelima Bruna Bjelinskog

MAGIJA GRADA I DVORA

– Dubrovnik smatram gradom velike umjetničke tradicije, istančanog i profinjenog ukusa za glazbu. Zaista me uvijek “kupi” svojom magijom, koja se osjeća u velikim količinama i u jednom od najinteresantnijih koncertnih prostora – Kneževom dvoru. Mistika koja struji tim prostorom daje jedan poseban, dubok vibrirajući osjećaj u meni, kao interpretu. Za to bogato iskustvo mogu zahvaliti udruzi Porporela, jer tim koncertnim organizacijama pomiče granice kulture i umjetnosti kao takve – što u današnje vrijeme uopće nije lako niti jednostavno. Sve su to razlozi, da se u Gradu, i na koncertima osjećam prirodno i opušteno – kazao je Berislav Arlavi, kojemu su koncerti u Dubrovniku poseban doživljaj. Ističe ga kao poseban biser u niski nastupa koje je prošle godine održao povodom 200. obljetnice rođenja skladatelja F. Chopina, a osim klavirskih recitala po Hrvatskoj, održao je i nekoliko koncerata u inozemstvu, prestižnim dvoranama Pariza, Beča i Den Haaga. Uz velikog Chopina, na svojim koncertima promovirao je i hrvatske skladatelje pa su se na programu našla i djela Bjelinskog, Maleca i Šuleka. Berislav Arlavi napominje  da su dvorane bile svugdje pune, ispunjene do posljednjeg mjesta, te da je reakcija publike na skladbe hrvatskih autora bila zaista fenomenalna.

DOZRELE SKLADBE

– Nakon odsviranih petnaestak koncerata posvećenih Brunu Bjelinskom, repertoar je bio u rukama, odsviran dosta puta, a skladbe su bile zrele za snimanje. Poznavajući već njegov stil pisanja, želio sam sve skladbe snimiti na svjetlijem klaviru, odnosno nekom koji ima drugačiju boju od Steinwaya. Odluka je pala na Boesendorfer. Povod je bila stogodišnjica rođenja Bjelinskog (1909.-1992.), a alb um sam snimao u austrijskom Linzu u studiju Sounddesign – govori nam pijanist, kojemu je ovo drugo izdanje. Prvi CD snimio je u Beču 2008. godine pod nazivom „Hrvatski klasici“ na kojemu se nalaze djela Kelemena, Maleca, Šuleka i Bjelinskog te za kojega je dobio izvrsne kritike i od samih skladatelja. Novi CD u potpunosti posvećen Brunu Bjelinskom nastavak je njegova rada na promoviranju hrvatskih glazbenih vrijednosti, donosi presjek njegova opusa kroz pet skladbi: „7 bagatela“, „Muzika za djecu“, „Note iz dječje glave“, „Partita“ i „3. sonata“. Poznato je da se skladateljeva djela često sviraju u muzičkim školama pa ovaj CD djeci može omogućiti lakše razumijevanje notnog teksta, materijala, te traženje odgovarajućeg karaktera. Oba CD-a Beriuslava Arlavija objavila je kuća Cantus uz potporu Ministarstva kulture. Ostaje za nadati se kako ćemo sjajnog pijanistu moći ponovno čuti u Dubrovniku.

MARKO GILJAČA, Dubrovački List